Kreditpoängen är en siffra som sätter någonstans mellan 1 – 100 och har något att säga i förhållande till om du kan låna pengar, vilken ränta du kan låna pengar till och andra ekonomiska fördelar.

1 är den sämsta kreditpoäng du kan ha och 100 är den bästa.

Vissa kreditvärderingsföretag, men inte så ofta i Norge, använder en skala från 1 – 1000. Detta för att få en mer korrekt kreditvärdering. I den här artikeln relaterar vi till kreditpoängskalan 1 – 100 då den är den vanligaste i Norge.

Ju högre kreditpoäng desto mer sannolikt är det att du kan få ett lån och samtidigt med attraktiva räntor.

Ju lägre kreditpoäng desto mindre sannolikhet är det att du får ett lån och när du kan blir räntorna inte lika bra som de med hög kreditpoäng.

Kreditpoängen har alltså också något att säga om chansen att få en låneansökan godkänd av ett finansinstitut.

Finansiella institutioner inom lån, såsom banker och konsumentlångivare, kollar din kreditpoäng när du skickar en ansökan om lån till dem, detta kallas även kreditbedömning och syftar till att ta reda på om du är kreditvärdig.

Kreditvärdighet är viktigt om du vill köpa bostad eller låna pengar till konsumtion eller något annat och det är därför klokt att kolla om du är kreditvärdig genom att kolla din kreditpoäng.


Kreditkontroll själv gratis

MinKreditkoll är en tjänst med över 190 000 medlemmar som hjälper privatpersoner att få bättre ekonomi genom att få koll på sin egen kreditdata. Det är helt gratis att bli medlem i MinKreditkoll.se och som medlem får man veta sitt kreditscore och hur kreditvärdig bankerna tycker att man är.

Genom att vara gratismedlem hos MinKreditkoll får man:

  • Kreditkoll på sig själv där man får se sitt personliga kreditscore och eventuella betalningsanmärkningar
  • Förklaring till vad ditt kreditscore baseras på och hur attraktiv lånekund banken anser att du är
  • Se de lägsta räntorna du kan få på alla typer av lån, baserat på din kreditkoll
  • Privatbudget som kan ge dig bättre koll på din ekonomi
  • Analys av din privatekonomi – se hur mycket du kan spara på dina lån och utgifter
  • Jämför din egen data med andra – se hur du ligger till med exempelvis kreditscore och lön

Hur ökar du din kreditpoäng?

Det finns många steg du kan ta för att få en bättre kreditvärdighet, beroende på hur låg den är. Det första stället att börja är att ta en gratis kreditprövning av dig själv för att ta reda på vad din kreditpoäng är och varför det är detta.

Här är fyra viktiga steg för att förbättra din kreditvärdighet:

Ta bort betalningsanmärkningar på dig

Om du har betalningsanmärkningar eller pågående inkassoärenden i ditt namn kommer detta att påverka din kreditpoäng i negativ riktning, så du får en lägre poäng på grund av detta. Det första steget blir då att få dessa borttagna genom att betala pengarna du är skyldig eller på annat sätt få dessa fall ur världen.

Betala av din skuld och undvik dyra lån

Konsumentlån är sällan bra, de har höga räntor och tar lång tid att betala av och utöver detta är de också ganska dyra. Detsamma gäller för kreditkort – det bästa med din kreditpoäng är att du inte har några aktiva lån som inte har säkerheter som till exempel bostad. Nästa steg för en bättre kreditvärdering är då att betala tillbaka alla dina lån, med början på de lån som har högst ränta.

Skaffa eller öka fast inkomst

Om du inte har ett jobb och dokumentation på en fast inkomst eller om du har en låg inkomst så kommer detta också att påverka din kreditpoäng negativt. Om du inte har ett jobb kan du förbättra din kreditpoäng genom att skaffa ett. Har du redan ett jobb så kan du prova på löneförhandlingar så du får mer i fast inkomst (lön) och därmed blir din kreditpoäng bättre.

Pengar på banken

Om du har pengar kvar på banken eller andra ställen som du kan dokumentera är dina och säkrade så kommer detta ses som en mycket positiv sak i förhållande till din kreditpoäng, detta bevisar att du kan lägga pengar åt sidan och för en långivare kan Detta skickar en signal om att du kan betala tillbaka ett lån du tar hos dem. Samtidigt kan pengar på banken vara en buffert för dig i tuffa ekonomiska situationer.